Selecteer een pagina

Groenewijkstroom

Nederlanders zijn intensiever dan ooit met elektriciteit bezig. Met zonnepanelen, een elektrische auto of fiets en met een slimme energiemeter krijgt (eigen) elektriciteit een steeds belangrijkere rol.

Met de Groenewijkstroom app kunnen huishoudens via hun smartphone inzicht krijgen in de hoeveelheid zonne-energie die in de wijk wordt opgewekt èn kunnen huishoudens zonder bezit van zonnepanelen stroom van de buren met zonnepanelen gebruiken. Zo blijft lokaal opgewekte stroom in de wijk en gaat het niet verloren!

Als er veel stroom in de wijk wordt opgewekt krijgen deelnemers een melding: ‘Gebruik nu stroom want we hebben over!’ Dan weet de deelnemer wanneer het een goed moment is om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten, te stofzuigen, of de telefoon en elektrische fiets op te laden.

In de app zit een Zonneopwekvoorspeller specifiek voor iedere wijk, zodat huishoudens het stroomgebruik handig kunnen plannen.

Ons systeem registreert hoeveel lokaal opgewekte groene stroom een huishouden gebruikt en zij verdienen met dit gebruik E-Punten. Deze lokale valuta kunnen ze uitgeven bij ondernemers in de buurt of mee handelen met medebewoners in de wijk. De zogenoemde E-Conomie. Groenewijkstroom is een gebruiksvriendelijk systeem waarin alles gebeurt binnen dezelfde app, ook het overmaken van E-Punten gaat eenvoudig digitaal via een persoonlijke QR-Code.

In de E-Conomie kunnen deelnemers advertenties plaatsen voor producten en diensten die ze met de E-Punten kunnen verhandelen. Het is de ‘lokale marktplaats’ waar buurtbewoners en lokale ondernemers gratis advertenties kunnen plaatsen voor spullen of lokale klusjes die ze nodig hebben, of aan willen bieden. Bijvoorbeeld hulp bij klusjes in huis, het aanbieden van 2e hands speelgoed, een brood van de lokale bakker en / of groenten van de groenteboer die aan het einde van de houdbaarheidsdatum zijn.

Door bestaande slimme energie meters te gebruiken creëren we een virtueel stroomnet zonder dat er investeringen in het bestaande net nodig zijn. Momenteel hebben meer dan 2 miljoen huishoudens een slimme energiemeter en worden er wekelijks 25.000 aangelegd. Voor 2020 heeft ieder huishouden in Nederland een slimme energie meter waardoor Groenewijkstroom overal en goedkoop toe te passen is. Wijk voor wijk gaan we uitbreiden, zodat we heel Nederland
aan kunnen sluiten op Groenewijkstroom!

Op lokaal niveau worden er waardevolle verbindingen gecreëerd en deelnemers komen op een nieuwe manier met groene energie in aanraking, waarmee we de energie transitie willen versnellen. Iedereen weet dat het nodig is om anders energie te gaan consumeren. Met Groenewijkstroom krijgen huishoudens die geen zonnepanelen aan kunnen schaffen een mogelijkheid om mee te doen.

Prijzen
'Gelderland daagt je uit' Challenge
Flex Challenge - Enexis Groep
Energie Talent Award 2017
Nominaties
Jan Terlouw Ambitieprijs
Accenture Innovation Awards
Beste Arnhemse Starter